Category Archives: impresii

Unirea de la 1859

Published by:

Unirea de la 1859 a reprezentat inceputul, un inceput covarsitor de important pentru viitorii ani! Romania s-a nascut mica, apoi a devenit independenta si suverana, apoi a devenit Romania Mare, o Tara pentru toti romanii…

Se cuvine ca astazi sa ne aducem aminte in ce conditii imposibile am devenit Tara, cat de greu ne-a fost sa fim din nou impreuna, membrii aceleiasi familii, vorbind aceeasi limba, avand aceiasi stramosi si aceeasi Sfanta Tara si sa luam exemplu de la inaintasii nostri: sa nu ne speriem de greutatile actuale, sa nu cadem in depresie nationala ci dimpotriva, sa speram si sa ne aparam Tara, fiecare asa cum poate.

La inceputul anului 1859, dupa 1753 de la dezintegrarea Daciei, s-au pus bazele reintregirii natiunii!

Dumnezeu sa ne binecuvanteze Tara si sa ne dea noua romanilor demnitate, dragoste fata de Romania si fata de ai nostri, puterea de a lupta cu dusmanii Tarii noastre, atat din afara cat si dintre noi!

Poporul suveran
Gazetă politică și litterară.
Libertate, egalitate, fraternitate
București. Sâmbătă 19 Iunie. Anul 1848

”Ținta acestui jurnal este a sprijini drepturile poporului român. Glasul său se va ridica cu energie în contra tiranii; dar nu va rămânea mut nici împotriva poporului când acesta va abuza de libertatea de care se bucură; însă aceasta va fi ca să-l lumine și să-l întoarcă de la orice urmare i-ar compromita libertatea și ar aduce Patria la peire și anarhie. Redacția acestii foi va priimi orice plângere dreaptă a cetățenilor și va face să resune coloanele sale în favorul celor nedreptățiți. Va avea drept țintă asemenea unirea provinciilor române și tot ce va putea duce Româniea la fericire și la mărire.”

”Unirea Moldovii cu Țara Românească

De la adunarea națională depândă fericirea patriei.
Această adunare trebue să se pătrunză, că una din cestiile principale, este unirea Moldovei cu Țara Românească.

Străbunii noștri au înțeles foloasele unei asemenea uniri. Astfel vedem pe Mihai Bravul redicând arme în contra fraților noștri din Moldova, numai ca să poată ajunge la ținta sa; apoi un Ștefan și alții.

Fanarioții încă înțeleseră importanța aceștii uniri, și temându-se de dânsa, o anulară prin resboaiele ce făcuseră să se aprinză între ambele principate în timpii lui Vasile vodă al Moldavii, Matei Basarab al Țării Române. În fine fanariotul pe de o parte rescolea focul nestins al răsboiului intre ambele principate, ca să ațâțe ura între frați și să slăbească puterea românului; iar pe de alta întroducea corupția în țară. Ei reusiră.

Acum însă când principul unirii se pune în lucrare de toate națiile, când strein cu strein voiește a se înfrăți, vom fi noi de altă ideie, noi care firește suntem frați și care am declarat frăție, dreptate?

Nu, nu; să lipsească acele barieri ce par că s-au pus în adins ca să oprească frate pe frate a se înbrățișa. Iar una din cestile cele mai importante de care adunarea națională trebue a se pătrunde, să fie aceasta, fiindcă numai aceasta poate să ducă România la mărire și adevărată fericire.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. Tipărituri Vechi Românești

De pe: Romania Military

21 Aprilie – 10 ani impreuna

Published by:

In data de 21.04.2016, la orele 10, la Cercul Militar Medgidia, s-a desfasurat actiunea de aniversare a 10 ani de atestare juridica a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere „Gl. Roland Parlogeanu” (A.C.M.R.R.).

Activitatea a fost prevazuta, planificata si desfasurata la propunerea Consiliului Director al Asociatiei (C.D.) si aprobata de Adunarea Generala (A.G.).

Au fost invitati notabilitatile administratiei publice locale, comandantul militar al garnizoanei, comandantii unitatilor militare din garnizoana, comandantul politiei, toti membrii asociati (aproximativ 190), dar si doi generali reprezentativi:

– domnul general Nicolae Gropan – Presedintele Federatiei Militarilor din Romania

– domnul general Marin Lungu – copilul erou al celui de-al doilea Razboi Mondial, fiu al Dobrogei si copil de trupa al Regimentului 40 Infanterie din Medgidia.

La ora stabilita (10.00), in sala multifunctionala, Presedintele Asociatiei a prezentat in limita a 40 de minute un scurt istoric privitor la nasterea si dezvoltarea asociatiei noastre, implinirile, realizarile dar si nerealizarile, cauzele si masurile ce se impun a fi luate.

10 ani

ACMRR General Roland Pirologeanu Medgidia, 10 ani de activitate

La finalul expunerii, Presedintele Asociatiei a inmanat invitatilor plachete, medalii comemorative, insigne tuturor participantilor.

Au luat cuvantul cei doi domni generali, comandantul garnizoanei si al politiei, precum si membri ai Asociatiei.

Ne propunem ca din cinci in cinci ani sa repetam activitatea.

Consiliul Director

Dreptul de a vota si mandria de a fi roman

Published by:

Forma incipienta a democratiei se pierde in negura timpului cu mare probabilitate fiind comuna Atenei si Romei  unde reprezentantii  tarabostesi intrau in senat iar plebea (vulgul) avea dreptul de a participa la lucrarile senatului si ce era mai important, avea drept de vot. Si uite asa germenii democratiei au evoluat, au prins radacini ajungand in secolul al  XVIII – lea la democratie dezvoltata  unde drepturile fundamentale ale omului, legea si justitia devin puteri ale statului; proprietatea este ocrotita sau garantata; concurenta si economia de piata sunt generalizate, devenind motoarele dezvoltarii socio-umane.

Se spune ca votul este esenta democratiei ca el, votul, trebuie sa fie universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Pana aici totul miroase a democratie pura. Ne fiind un democrat autentic este de la sine inteles ca nu mi-am putut explica votul de la referendumul pentru destituirea presedintelui cand 7,5 milioane de voturi au fost neputincioase in fata a celor aproximativ un milion de voturi. Atunci mi-am adus aminte de o maxima apartinand unui mare democrat  Stalin, care afirma: ” Nu conteaza cati voteaza, conteaza cine numara” asa ca m-am linistit cand am vazut reprezentantii democratiilor model din lume:  SUA, Germania, Anglia, afirmand ca asa este corect ca 7,5 milioane de voturi sa nu conteze si ca un milion de voturi devin reprezentative. Am incercat sa realizez un sistem matematic in care 7,5 sa fie mai mic decat 1 si nu am reusit. Atunci mi-am amintit de o maxima apartinand poetului nepereche Mihai Eminescu: ” Egalitatea nu exista decat in matematica” , pacat ca nu mai este printre noi pentru al putea contrazice.

Tot in spiritul votului ne-am prezentat in 2012 pentru a amenda serios „Ciuma Portocalie” condusa de Basescu – Udrea – Boc si grupul lor de borfasi si hoti. Asa a si fost; votul a fost covarsitor pentru o alianta politica iar „jucatorul” s-a vazut nevoit sa-l accepte pe Ponta pentru functia de prim-ministru. Guvernul Ponta a incercat si in multe situatii a reusit sa faca cate ceva pentru cetateni, pentru poporul roman. Ce avem astazi?

Au iesit 3 speriati, bine platiti din exterior dar si din interior de oamenii ” guvernului meu” si la ce am ajuns? ; 30, 40, 50, 100 de mii de „tineri frumosi si liberi” au invins impotriva a peste 10 milioane de voturi. Halal democratie!

O ultima situatie care are in centrul ei este votul: Am mers la vot sa ne alegem presedintele si ce aflam 4 > 2 si in final 2 castiga cu 6 la 4. Si cine a castigat? Dacul Iohannis! Cine este prim-ministru? Votatul Ciolos ( semnatura Putin cu Soros). Cine conduce serviciile secrete? Geto-Dacii cu tichie Helvig si M.R.U. ! Si sunt sigur ca putem continua asa la nesfarsit.

Dece sunt mandru ca sunt roman?

  • Ca fac parte dintr-o populatie, nu un popor de sclavi proletari.
  • Pentru ca in Romania toti strainii vorbesc, mai putin cei care ar trebui sa vorbeasca.
  • Pentru ca tot strainii ne-au luat totul, ma putin dreptul de a ne tîrî.
  • Pentru ca ne vindem tara hectar dupa hectar, oracarui strain, pe bani putini.
  • Pentru ca am intrat in NATO si UE si nu mai avem armata decat de Ziua Nationala, padurile, gazele naturale, fug in Austria; materialele de constructii au fugit la „sora noastra mai mare”  Franta; energia acestui neam a evadat in Italia si Germania.

Mai am cel putin 100 de motive sa fiu mandru ca sunt roman, dar deocamdata ma opresc aici.

De Col. Fratu.