Daily Archives: octombrie 30, 2015

Primul Razboi Mondial – MARASESTI 9-22 IUNIE Partea I

Published by:

Inaltul decret nr. 2874/14Aug.1916 privind mobilizarea intregii Armate Romane:

1916 400.000 armata operativa

1917 460.000 armata operativa: 15 divizii infanterie; 15 regimente tunuri; 15 regimente obuziere. La intrarea in razboi 15-18Aug 1916 erau 6 esaloane militare si anume:Armata de Nord, Armata II-a, Armata I-a, Armata III-a Gr Vest, Armata III-a Gr Centru, Grupul de Est.

In Primul Razboi Mondial au murit aprox 800.000 de oamenisi pana la aprox 1000.000 disparuti sau prizonieri.

OPERATIA OFENSIVA DE LA MARASESTI 9-22 IUNIE

Genaralul Averescu CDT. Armatei II-a romane a hotarat sa se declanseze operatia ofensiva de la Marasesti in devans fata de data stabilita, dand astfel lovitura principala pe directia Poiana Incarcatoarea – Marasti, rupand apararea inamicului intr-un sector de 10km. A cucerit astfel si un aliniament la vest de raul Putna. Pentru o mai mare forta ofensiva , Gen Averescu a introdus in lupta inca o divizie din rezerva Armatei II-a. In contactul cu inamicul, Armata a II-a romana avea in dreapta Armata IX-a rusa iar in stanga Armata IV-a rusa.

Organizarea Armatei II-a romane in aceasta situatie a fost: Corpul 2A cu Divizia 1 si 3; Corpul 4A cu Divizia 6 si 8.

OPERATIA DE APARARE DE LA MARASESTI 24 IULILE  – 21 AUGUST  1917.

Batalia de la Marasesti a avut o durata de 29 de zile. Apararea organizata de catre comandamentul german presupunea actiuni combinate a Armatei IX-a germane si Gen Gerock component al Armatei I-a (AU) si aveau ca obiective:

Ruperea apararii Armatei IV-a ruse pe directia principala Focsani-Marasesti-Adjud

Cucerirea aliniamentului Panciu-Marasesti

Mutarea loviturii principale din sectorul Namoloasa-Adjud

Ofenziva Armatei IX-a germane era pe trei directii: cu 5 divizii vroiau sa cucereasca zona Draganesti, cu 2 divizii sa inchida iesirile din munti in fasia Armatei II-a romane pe zona Marasti, cu 2 divizii sa inainteze spre Adjud,

Pe directia loviturii principale Corpul 1 Rezerva german  actiona cu 3 divizii din esalonul intai si 2 divizii din esalonul 2 iar Armata I-a romana era organizata cu Corpul 6A Divizia 5inf. si Divizia 9inf.; Corpul 3A cu Divizia 13inf. si Divizia 14inf. In zona Biliesti-Ilestiera dispusa Divizia 2CV iar rezerva Armatei I-a romane mai avea Divizia 15inf si Regimentul 35inf din Divizia 14inf.

Marasti Marasesti Oituz

Plansa Harta Desfasurare trupe pe front

 

Date:

Dizlocarea fortelor Armatei I-a romane: Largime frontala 60Km, adancime 20Km

Batalia de la Marasesti este cea mai importanta victorie a Armatei Romane in Primul Razboi Mondial.

NOTA: In conformitate cu statutul de functionare al Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere General Roland Pirlogeanu, CAP VI, PCT 15, AL 2, cu privire la: ” Angrenarea membrilor asociatiei pentru a participa  la dezvoltarea gandirii militare romanesti”mi-am adus contributia prin intocmirea  a 2 planse si prezentarea subiectelor acestora cu privire la participarea poporului si Armatei Romane in Primul Razboi Mondial si in Al 2-lea Razboi Mondial

Articol realizat de: Maistru Militar(RZ) RAGALIE Marin