Daily Archives: noiembrie 16, 2015

Operatia ofensiva de la Marasti 9-22 iulie 1917 si operatia de aparare de la Oituz 26 iulie – 7 august 1917

Published by:

Generalul Averescu Comandantul Armatei a 2-a Romane a hotarat sa declanseze Operatia Ofensiva de la Marasti in avans fata de data stabilita pentru a da lovitura principala pe directia: Poiana Incarcatoarea – Marasti, incercand astfel sa rupa apararea inamicului intre Poiana Incarcatoarea si Racoasa intr-un sector de 10 km.

Obiectivul era sa cucereasca un aliniament la vest de raul Putna. Pentru intensificarea atacului pe directia loviturii principale, Gen. Averescu a introdus in lupta Divizia 1 infanterie din rezerva Armatei a 2-a.

Armata a 2-a Romana in contact cu inamicul avea in dreapta armata a9-a Rusa iar in stanga Armata a 4-a Rusa.

Organizarea Armatei a 2-a Romane era astfel:

Corpul 2A cu Diviziile 1/inf si 3/inf

Corpul 4A cu Diviziile 6/inf si 8/inf.

La 26 iulie 1917 in Valea Oituzilui a trecut la ofensiva Gen. Gerock din A1(A.U.) avand ca oponenta Armata a 2-a Romana. Misiunea Armatei a  2-a Romane era sa interzica patrunderea in zona carbonifera si petroliera din Tg. Ocna, Moinesti, Comanesti a inamicului cat si blocarea acestuia pentru a nu putea inainta in lungul Trotusului si Oituzului.

Ofensiva inamicului era planificata in doua lovituri: prima in lungul Vaii Oituzului spre Onesti si a doua spre Tg. Ocna.

Harta

Harta tactica cu desfasurarile de trupe

Dispozitivul operativ al Armatei a 2-a Romane se compunea din doua esaloane:

In esalonul I Compania 4 cu divizia 8/inf si Compania a 2-a cu Divizia 12/ inf, iar in esalonul II Divizia 8/ inf si Compania 4A; Divizia 12/ inf si Compania 2A

Corpul 4A era compus si desfasurat astfel: Divizia 6/ inf in Valea Oituzului, Divizia 7/ inf in Valea Doftanei si Divizia 8/ inf intre Magura Csin si Sboina Neagra.

Corpul 2A era dispus intre: Sboina Neagra, Lepsa, Valea Sarii cu Divizia 1/ inf, Divizia 3/ inf si Divizia 12/ inf

Operatia de aparare de la Oituz a depasit nivelul tactic- operativ, avand o valoare operativ strategica pentru istoria Armatei Romane.

NOTA: In conformitate cu statutul de functionare al Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere General Roland Pirlogeanu, CAP VI, PCT 15, AL 2, cu privire la: ” Angrenarea membrilor asociatiei pentru a participa  la dezvoltarea gandirii militare romanesti”mi-am adus contributia prin intocmirea  a 2 planse si prezentarea subiectelor acestora cu privire la participarea poporului si Armatei Romane in Primul Razboi Mondial si in Al 2-lea Razboi Mondial

Articol realizat de: Maistru Militar(RZ) RAGALIE Marin