Monthly Archives: martie 2016

Manevra de la Flamanda 2 Octombrie 1916

Published by:

La 2 octombrie 1916 trupele romane au trecut Dunarea intre Rusciuk si Turtucaia. Operatia de la Flamanda, dupa numele locului de trecere peste Dunare, 25km- nord-est de Giurgiu. Principala actiune in aceasta contra ofensiva – revenea Armatei a III-a Romane dispusa pe Dunare.

Corpul V Armata cu:

Divizia a 10-a Gen. Vaitoianu

Divizia a 21-a Gen. Lambru

Divizia a 22-a cu Gen. Razu

Corpul VI Armata cu Divizia a 16-a I; Divizia a 18-a I.

Planul acestei ofensive:

Generalul Averescu concepuse planul ofensivei, astfel: Armata de Dobrogea sa atace frontal pe inamic, spre al arunca spre sud; In acelasi timp il ataca in flanc si in spate cu armata a II-a trecand peste Dunare la Flamanda. O comisie prezidata de Gen. Vaitoianu CDT Diviziei a 10-a I, pregatise lucrarile necesare ofensivei. In 12 zile s-au constituit drumuri la Dunare prin Lunca Dunarii – Baltoasa si Flamanda, s-a adunat materialul pentru cele doua poduri peste Dunare, precum si 250 de barci pentru transportul trupelor. Trupelor romane li s-au opus natura si inamicul. O ploaie torentiala si o furtuna violenta au inundat Lunca Dunarii, iar valurile au rupt podul in doua locuri. In acelasi timp avioanele inamicului lansau bombe asupra podului si a liniei de aparare, deasemenea,  flota Austro-Ungara ataca puternic zona de actiune.

Manevra de la Flamanda

La 2 Octombrie 1916 in Transilvania contra ofensiva inamicului devenise amenintatoare – armata a 9-a germana –  iar trupele romane pierdusera luptele de la Sibiu. Oprirea manevrei de la Flamanda este rezultatul propriei noastre vointe si efectul situatiei de pe frontul transilvanean. Parasirea teritoriului bulgar s-a facut in zilele de 4 si 5 octombrie 1916 – 10 zile mai tarziu diviziile 10 si 21 Inf. au fost cele care l-au oprit pe inamic la Predeal; iar divizia a 22-a Inf. l-a oprit pe inamic la Bran; aceleasi divizii care au participat la manevra de la Flamanda

Campania Armatei Romane de la 1916

La 4 august Ion Bratianu sef al guvernului roman incheia cu reprezentantii Rusiei, Frantei si Angliei, tratate prin care se obliga ca cel mai tarziu la 28 august 1916, sa declare razboi si sa atace Austro- Ungaria. Cele doua tratate: tratatul de Alianta; Conventia Militara.

Art1. Alianta garanteaza integritatea teritoriala a Regatului Roamniei in toata intinderea lui si cuprindeau: Bucovina pana la Prut, Transilvania si Banatul in intregime.

Art2. Romania se angajeaza de a inceta de la declansarea razboiului, orice relatii comerciale cu inamicii aliatilor

Art3,4,5 Recunoasterea Romaniei si dreptul de a anexa teritoriile sale de la monarhia Austro-Ungara.

Conventia militara

  1. Armata rusa se angajeaza sa actioneze deosebit de energic, iar ajutorul pentru colaborarea militara pe frontul de sud impotriva bulgarilor a fost fixat la: doua divizii de infanterie si una de cavalerie.
  2. Aliatii se obligau sa furnizeze Romaniei tot materialul de razboi: armament, munitie, material sanitar.

Planul de campanie roman din 1916 cat si ipoteza Z

Prevedea executarea unei actiuni pe doua fronturi; frontul de nord si nord-vest si ofensiva pe directia Budapesta.

Pe frontul de sud (Dunarean) – defensiva, aparand teritoriul national si respingand atacurile bulgarilor, avand prevazute si doua forme de actiune:

Prima etapa, cea de aparare, trupele aveau misiunea de a interzice inamicului patrunderea pe teritoriul roman, nimicind fortele acestuia. Etapa a doua, ofensiva – trupele aliate romano-ruse sa actioneze ofensiv pentru a pune stapanire pe aliniamentul: Rusciuk – Varna si a nimici fortele inamice bulgaro germane. Pentru aceste actiuni a fost destinat un efectiv combatant de arox. 500.000 de oameni din care: 400.000 pe frontul din Transilvania si in sud 142.000.

O parte importanta a planului de campanie se refera la modul cum sa se organizeze acoperirea strategica, prin care se urmarea sa garanteze mobilizarea si conducerea fortelor, asigurarea conditiilor favorabile de desfasurare a actiunilor. Toata frontiera tarii a fost impanzita cu „grupe de acoperire” avand efective complete.

MM.Rz RAGALIE Marin

Pensiile de serviciu ale militarilor, polițiștilor – 80% din baza de calcul

Published by:

Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marți, un amendament potrivit căruia militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime de cel puțin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, față de 65% cum este, în prezent, în OUG 57/2015.
Senatorii din comisie au adoptat și un amendament privind plafonarea pensiei stabilite, recalculată și actualizată la cuantumul de 100% din baza de calcul.
Senatorii au dezbătut și avizat în acest sens proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetar, în prezența reprezentanților sindicatelor din domeniul apărării.
Membrii comisiei au decis, astfel, revenirea la procentul de 80%, cum era în Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, dar au stabilit un plafon pentru aceste pensii.
Potrivit celor adoptate de comisie, „militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul”. „Pensia stabilită, recalculată și actualizată nu poate depăși cuantumul de 100% din baza de calcul”.
Ordonanța urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului care este primă Cameră sesizată.
În decembrie 2015, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care se modifica, între altele, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât la stabilirea bazei de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat să fie luate în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea sporurilor și a altor drepturi bănești de care beneficiază militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special.
Ordonanța mai stabilea că militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puțin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul.
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a justificat atunci ordonanța de urgență prin faptul că Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu era funcțională din cauza unor „anumite contradicții” și a fost nevoie de găsirea unei formule „juste, aplicabile și raționale” care va produce o creștere a acestora.
Preluat de pe: SCMD

Dreptul de a vota si mandria de a fi roman

Published by:

Forma incipienta a democratiei se pierde in negura timpului cu mare probabilitate fiind comuna Atenei si Romei  unde reprezentantii  tarabostesi intrau in senat iar plebea (vulgul) avea dreptul de a participa la lucrarile senatului si ce era mai important, avea drept de vot. Si uite asa germenii democratiei au evoluat, au prins radacini ajungand in secolul al  XVIII – lea la democratie dezvoltata  unde drepturile fundamentale ale omului, legea si justitia devin puteri ale statului; proprietatea este ocrotita sau garantata; concurenta si economia de piata sunt generalizate, devenind motoarele dezvoltarii socio-umane.

Se spune ca votul este esenta democratiei ca el, votul, trebuie sa fie universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Pana aici totul miroase a democratie pura. Ne fiind un democrat autentic este de la sine inteles ca nu mi-am putut explica votul de la referendumul pentru destituirea presedintelui cand 7,5 milioane de voturi au fost neputincioase in fata a celor aproximativ un milion de voturi. Atunci mi-am adus aminte de o maxima apartinand unui mare democrat  Stalin, care afirma: ” Nu conteaza cati voteaza, conteaza cine numara” asa ca m-am linistit cand am vazut reprezentantii democratiilor model din lume:  SUA, Germania, Anglia, afirmand ca asa este corect ca 7,5 milioane de voturi sa nu conteze si ca un milion de voturi devin reprezentative. Am incercat sa realizez un sistem matematic in care 7,5 sa fie mai mic decat 1 si nu am reusit. Atunci mi-am amintit de o maxima apartinand poetului nepereche Mihai Eminescu: ” Egalitatea nu exista decat in matematica” , pacat ca nu mai este printre noi pentru al putea contrazice.

Tot in spiritul votului ne-am prezentat in 2012 pentru a amenda serios „Ciuma Portocalie” condusa de Basescu – Udrea – Boc si grupul lor de borfasi si hoti. Asa a si fost; votul a fost covarsitor pentru o alianta politica iar „jucatorul” s-a vazut nevoit sa-l accepte pe Ponta pentru functia de prim-ministru. Guvernul Ponta a incercat si in multe situatii a reusit sa faca cate ceva pentru cetateni, pentru poporul roman. Ce avem astazi?

Au iesit 3 speriati, bine platiti din exterior dar si din interior de oamenii ” guvernului meu” si la ce am ajuns? ; 30, 40, 50, 100 de mii de „tineri frumosi si liberi” au invins impotriva a peste 10 milioane de voturi. Halal democratie!

O ultima situatie care are in centrul ei este votul: Am mers la vot sa ne alegem presedintele si ce aflam 4 > 2 si in final 2 castiga cu 6 la 4. Si cine a castigat? Dacul Iohannis! Cine este prim-ministru? Votatul Ciolos ( semnatura Putin cu Soros). Cine conduce serviciile secrete? Geto-Dacii cu tichie Helvig si M.R.U. ! Si sunt sigur ca putem continua asa la nesfarsit.

Dece sunt mandru ca sunt roman?

  • Ca fac parte dintr-o populatie, nu un popor de sclavi proletari.
  • Pentru ca in Romania toti strainii vorbesc, mai putin cei care ar trebui sa vorbeasca.
  • Pentru ca tot strainii ne-au luat totul, ma putin dreptul de a ne tîrî.
  • Pentru ca ne vindem tara hectar dupa hectar, oracarui strain, pe bani putini.
  • Pentru ca am intrat in NATO si UE si nu mai avem armata decat de Ziua Nationala, padurile, gazele naturale, fug in Austria; materialele de constructii au fugit la „sora noastra mai mare”  Franta; energia acestui neam a evadat in Italia si Germania.

Mai am cel putin 100 de motive sa fiu mandru ca sunt roman, dar deocamdata ma opresc aici.

De Col. Fratu.