Manevra de la Flamanda 2 Octombrie 1916

La 2 octombrie 1916 trupele romane au trecut Dunarea intre Rusciuk si Turtucaia. Operatia de la Flamanda, dupa numele locului de trecere peste Dunare, 25km- nord-est de Giurgiu. Principala actiune in aceasta contra ofensiva – revenea Armatei a III-a Romane dispusa pe Dunare.

Corpul V Armata cu:

Divizia a 10-a Gen. Vaitoianu

Divizia a 21-a Gen. Lambru

Divizia a 22-a cu Gen. Razu

Corpul VI Armata cu Divizia a 16-a I; Divizia a 18-a I.

Planul acestei ofensive:

Generalul Averescu concepuse planul ofensivei, astfel: Armata de Dobrogea sa atace frontal pe inamic, spre al arunca spre sud; In acelasi timp il ataca in flanc si in spate cu armata a II-a trecand peste Dunare la Flamanda. O comisie prezidata de Gen. Vaitoianu CDT Diviziei a 10-a I, pregatise lucrarile necesare ofensivei. In 12 zile s-au constituit drumuri la Dunare prin Lunca Dunarii – Baltoasa si Flamanda, s-a adunat materialul pentru cele doua poduri peste Dunare, precum si 250 de barci pentru transportul trupelor. Trupelor romane li s-au opus natura si inamicul. O ploaie torentiala si o furtuna violenta au inundat Lunca Dunarii, iar valurile au rupt podul in doua locuri. In acelasi timp avioanele inamicului lansau bombe asupra podului si a liniei de aparare, deasemenea,  flota Austro-Ungara ataca puternic zona de actiune.

Manevra de la Flamanda

La 2 Octombrie 1916 in Transilvania contra ofensiva inamicului devenise amenintatoare – armata a 9-a germana –  iar trupele romane pierdusera luptele de la Sibiu. Oprirea manevrei de la Flamanda este rezultatul propriei noastre vointe si efectul situatiei de pe frontul transilvanean. Parasirea teritoriului bulgar s-a facut in zilele de 4 si 5 octombrie 1916 – 10 zile mai tarziu diviziile 10 si 21 Inf. au fost cele care l-au oprit pe inamic la Predeal; iar divizia a 22-a Inf. l-a oprit pe inamic la Bran; aceleasi divizii care au participat la manevra de la Flamanda

Campania Armatei Romane de la 1916

La 4 august Ion Bratianu sef al guvernului roman incheia cu reprezentantii Rusiei, Frantei si Angliei, tratate prin care se obliga ca cel mai tarziu la 28 august 1916, sa declare razboi si sa atace Austro- Ungaria. Cele doua tratate: tratatul de Alianta; Conventia Militara.

Art1. Alianta garanteaza integritatea teritoriala a Regatului Roamniei in toata intinderea lui si cuprindeau: Bucovina pana la Prut, Transilvania si Banatul in intregime.

Art2. Romania se angajeaza de a inceta de la declansarea razboiului, orice relatii comerciale cu inamicii aliatilor

Art3,4,5 Recunoasterea Romaniei si dreptul de a anexa teritoriile sale de la monarhia Austro-Ungara.

Conventia militara

  1. Armata rusa se angajeaza sa actioneze deosebit de energic, iar ajutorul pentru colaborarea militara pe frontul de sud impotriva bulgarilor a fost fixat la: doua divizii de infanterie si una de cavalerie.
  2. Aliatii se obligau sa furnizeze Romaniei tot materialul de razboi: armament, munitie, material sanitar.

Planul de campanie roman din 1916 cat si ipoteza Z

Prevedea executarea unei actiuni pe doua fronturi; frontul de nord si nord-vest si ofensiva pe directia Budapesta.

Pe frontul de sud (Dunarean) – defensiva, aparand teritoriul national si respingand atacurile bulgarilor, avand prevazute si doua forme de actiune:

Prima etapa, cea de aparare, trupele aveau misiunea de a interzice inamicului patrunderea pe teritoriul roman, nimicind fortele acestuia. Etapa a doua, ofensiva – trupele aliate romano-ruse sa actioneze ofensiv pentru a pune stapanire pe aliniamentul: Rusciuk – Varna si a nimici fortele inamice bulgaro germane. Pentru aceste actiuni a fost destinat un efectiv combatant de arox. 500.000 de oameni din care: 400.000 pe frontul din Transilvania si in sud 142.000.

O parte importanta a planului de campanie se refera la modul cum sa se organizeze acoperirea strategica, prin care se urmarea sa garanteze mobilizarea si conducerea fortelor, asigurarea conditiilor favorabile de desfasurare a actiunilor. Toata frontiera tarii a fost impanzita cu „grupe de acoperire” avand efective complete.

MM.Rz RAGALIE Marin

One thought on “Manevra de la Flamanda 2 Octombrie 1916

Lasă un răspuns