T72 si P-125 in sfarsit pentru public!

Tags: , ,
Articol preluat de pe: Romania Military. Mai multe informatii accesati link-ul.
In premiera absoluta (asa cum ne place sa spunem gazetareste) avem onoarea de a prezenta scurta istorie a drumului deja istoricului P-125 (unul dintre cele 5 prototipuri ale unuia dintre cele mai avansate tancuri ale vremii, conceput si construit in Romania), poveste a visului ca acesta sa ajunga langa public, functional si complet, la Muzeul National Militar .
Multa lume auzise de noul tanc romanesc, prin ’89! Circulau zvonuri, nimeni nu stia prea multe. Eu l-am vazut prima data doar in 2005, in curtea unui fost regiment mecanizat, de la marginea Bucurestiului, transformat in depozit, pentru tehnica din unitatile desfiintate. Era interesant, era necunoscut, chiar si pentru un tanchist.
 Povestea unui vis Povestea unui vis Povestea unui vis Povestea unui vis Povestea unui vis Povestea unui vis

In momentul in care acea unitate s-a desfiintat, toata tehnica trebuia sa fie redistribuita la alte unitati sau casata. Atunci mi-a venit ideea sa intreb colegii de la Muzeul Militar National daca nu doresc sa-si imbogateasca patrimonial cu tehnica pe care nu o au. Era vorba de autotunul SU-100, tancul T-72 si prototipul P-125. Specialistii muzeului au raspuns DA, imediat, argumentand ca sunt valori de patrimoniu.

Sa vrei e una, sa transporti prin Bucuresti un blindat pe senile si sa-l pozitionezi exact cum vrei, in incinta muzeului e alta! Nu erau functionale, iar macara de mare tonaj nu aveam la dispozitie, Am transportat in anul acela autotunul, care era mai usor, iar tancurile le-am depozitat temporar la Uzina Mecanica Bucuresti, prim bunavointa acestora, in scopul punerii lor in functiune.

 

One thought on “T72 si P-125 in sfarsit pentru public!

Lasă un răspuns